Ohlednutí za rokem 2022

východní křídlo - parkové průčelí

SYCHROVSKÝ ROK 2022

V následujících řádcích bychom se s vámi rádi podělili o vše, co se událo na zámku Sychrov v roce 2022. Některé informace se mohou zdát nedůležité a banální, některé naopak zásadní. Ale ať už je to tak či tak, veškeré střípky zmíněných událostí (a samozřejmě ještě mnohem víc těch, které se do výčtu nevešly) společně utváří nezapomenutelný rok 2022. 

Tou bezesporu nejdůležitější událostí pro zámek byla dlouho očekávaná rekonstrukce střechy východního křídla zámku. Lešení sice na většinu roku zakrylo část zámeckých fasád, odměnou nám všem ale bezesporu je zlepšení technického stavu budovy a její zachování pro další generace návštěvníků. I část interiérů se dočkala svých oprav – můžeme zmínit restaurování vykládaných parket v hale u oratoře i dalších místnostech v prvním patře východního křídla zámku.    

Nechceme vás tu ale nudit pouze technickými událostmi, protože pro vás, návštěvníky, byly jistě zajímavější kulturní a společenské akce, kterých jste se mohli zúčastnit. Po pauze zaviněné koronavirovou pandemií se na čestný dvůr zámku vrátily oblíbené Velikonoční trhy. V dubnu jste mohli v zámeckém parku narazit na historické vozy a v dalších měsících následovali i herci a zpěváci několika českých divadelních scén. V létě se po zámeckém parku procházeli Skoti v kiltech nejrůznějších barev a na podzim se pak amatérští herci z našich řad představili jako pohádkové postavy v rámci oblíbených pohádkových prohlídek.

Akcí a událostí bylo jistě mnohem více, ale abychom nekončili jen u jejich téměř nekonečného výčtu, níže vám přinášíme malou komentovanou fotogalerii, která reprezentuje „Sychrovský rok 2022“.

... k fotografiím v galerii

Velikonoční trhy na Sychrově
Velikonoční trhy na Sychrově mají již dlouholetou tradici, a to je znát i na jejich návštěvnosti, která se rok od roku zvyšuje. Když se ještě přidá krásné, téměř jarní počasí bylo o perfektní víkend postaráno.

Velikonoční výzdoba
Velikonoční výzdoba zámku byla tento rok obohacena o desítky vyřezávaných vajec – ať už slepičích, křepelčích nebo pštrosích. Vajíčka se objevila na nejrůznějších místech zámku, třeba i tam, kde by je na první pohled nikdo nehledal.

Školení průvodců
Pravidelně každý rok důkladně připravujeme naše externí průvodce, a to jak ty dlouholeté, tak ty nové na jejich práci na zámku. Mimo informací, které předávají návštěvníkům, se učí například i to, jak zacházet s hasícími přístroji – praktickými ukázkami se učíme nejlépe.

Oprava střechy
Východní křídlo zámku získalo po několikaměsíčních opravách novou střešní krytinu. Zvlášť u této fotky bychom rádi všem návštěvníkům poděkovali za trpělivost, kterou v průběhu letošních oprav při své návštěvě zámku projevili.

Doplňování a úpravy expozice
Některé změny v zámku ani návštěvníci, kteří se k nám opakovaně vrací, nepostřehnou. Například v ložnici kněžny (na fotografii výše) nahradilo velké zrcadlo v pravém rohu (které se zde mimochodem nacházelo již ve 2. polovině 19. století) novogotickou skříň.  

Výstava Poslední Rohanové
Poslední návštěvníci se v tomto roce mohli rozloučit s výstavou Poslední Rohanové, která se nacházela v přízemní části východního křídla zámku. Mimo množství fotografií posledního majitele zámku JUDr. Alaina Rohana a jeho rodiny, byla místnost zařízena dobovými šaty, doplňky i hračkami z první poloviny 20. století.

Na rok 2022 bychom rádi navázali i v sezoně aktuální. Po na veliké opravy náročném roce 2022 nás snad čeká v tomto ohledu rok o něco klidnější. Denním chlebem pro nás bude samozřejmě údržba zámeckých interiérů a celého areálu. Více se ale v letošním roce zaměříme hlavně na vás, milí návštěvníci! Čekají vás nejen oblíbená divadelní a muzikálová představení pod širým nebem s kulisou našeho překrásného zámku, ale i koncerty předních představitelů české i zahraniční hudební scény. Na setkání s vámi se budeme těšit i v rámci speciálních komentovaných prohlídek nebo pohádek hraných přímo v zámeckých interiérech.

Závěrem velice děkujeme všem, kteří nás v roce 2022 podporovali a navštívili zámek či kulturní akce. Velice si Vaší přízně vážíme!